• THUISLEVERING MOGELIJK
  • 25+ JAAR ERVARING
  • ERKENDE KENNEL MET GARANTIE
  • 100% CONFORM WETGEVING
  • GOEDE BEGELEIDING

Centraal-Aziatische Owcharka

Centraal-Aziatische Owcharka puppies

Centraal-Aziatische Owcharka kopen?

Heb je interesse om een Centraal-Aziatische Owcharka te kopen? Neem dan contact op en vraag ons naar de beschikbaarheid. We hebben regelmatig nieuwe nestjes met schattige puppies.

Contact

Karakter

De Centraal-Aziatische owcharka wordt ook vaak de Centraal-Aziatische herder genoemd. Deze Russische berghond behoort tot de FCI-klasse van de pinschers en schnauzers en is een van de oudste hondenrassen. In West-Europa is het ras relatief onbekend. De owcharka heeft een sterk aangeboren territorium- en overlevingsinstinct. Hierdoor is hij ongezien moedig tegenover grote roofdieren en zijn deze herders van nature onderdanige puppy’s. Meestal werden deze honden gebruikt voor het beschermen van vee, het verdedigen van hun baasje en het bewaken van de caravans.

Centraal-Aziatische herders beschikken over een sterke gehoor- en geurzin, hebben een beheerst karakter en goed ontwikkeld waakinstinct. Ze blinken uit in communiceren en geven duidelijke waarschuwingsboodschappen. Een oplettend baasje kan deze goed interpreteren en zal zich altijd beschermd voelen. Zo starten de meeste owcharka’s eerst met grommen vooraleer ze gaan blaffen. Deze onverstoorbare honden zijn ontzettend loyaal naar hun gezinsleden toe. Hoeveel affectie ze hebben voor hun naasten, zoveel wantrouwen hebben ze ten opzichte van onbekenden. Deze zelfzekere honden maken hun eigen keuzes. Zelfs bij gevaar kunnen ze erg rustig blijven en dan zonder waarschuwing plots aanvallen. Ze zullen hun gezin of kudde niets laten overkomen.

Uiterlijk

Wie op zoek is naar een grote, harmonieuze hond met een kalme uitstraling zit goed bij de Centraal-Aziatische herder. Dit ras beschikt over krachtige benen, sterke spieren en een elastische huid, vaak met plooien rond de hals. Herkenbaar zijn ook hun zachtaardige, sombere ogen die ver uit elkaar staan. Hun zachte ondervacht is bedekt door een ruwe bovenvacht die in verschillende kleuren kan voorkomen. Naast wit, zwart en grijs komt strogeel regelmatig voor, maar ook roestbruin, grijs(bruin), getijgerd, bond of gevlekt. Een Aziatische Owcharka wordt tussen de 60 en 78 cm groot. Een volwassen exemplaar weegt dan ook tussen de 40 en de 79 kilogram. De vrouwtjes wegen meestal iets minder dan de mannetjes.

Andere bijzonderheden

Een Centraal-Aziatische owcharka is zelfstandig en aanpasbaar, maar soms ook nieuwsgierig en brutaal. Hij heeft een consequente, evenwichtige opvoeding nodig, liefst van een baas die hem tijd en ruimte schenkt voor zijn zelfontplooiing. Het is een heel rustige, volgzame hond die stabiliteit en consistentie enorm waardeert. Het is zeker geen schoot- of stadshondje. Deze sterke hond zonder vrees kan zijn energie heel goed doseren. Hij heeft veel ruimte nodig en zowel fysieke als mentale activiteiten. Socialiseren vanaf jonge leeftijd is een must en je zet dit best voort wanneer je herder de volwassen leeftijd heeft bereikt. Bij dit ras moet je opletten voor gewrichtsaandoeningen, dus met trappen lopen wacht je best even tot de puppyjaren voorbij zijn.

Owcharka’s zijn erg gemakkelijk in onderhoud. Door hun dikke vacht zijn ze bestand tegen alle klimaattypes. Wekelijks kammen wordt wel aangeraden, maar verder vraagt hun vacht geen aandacht. Deze fantastische viervoeters worden doorgaans 12 tot 15 jaar oud.

Niks gevonden?

Neem een kijkje op de website van Hoeve Hoogland waar we enkel 100% Belgische pups en kittens aanbieden!

Naar Hoeve Hoogland