• THUISLEVERING MOGELIJK
  • 25+ JAAR ERVARING
  • ERKENDE KENNEL MET GARANTIE
  • 100% CONFORM WETGEVING
  • GOEDE BEGELEIDING

Kuvasz

Kuvasz puppies

Kuvasz kopen?

Heb je interesse om een Kuvasz te kopen? Neem dan contact op en vraag ons naar de beschikbaarheid. We hebben regelmatig nieuwe nestjes met schattige puppies.

Contact

Karakter

De kuvasz is een aangename gezinshond die vroeger door herders werd ingezet ter bescherming van hun kudde. Hij heeft dezelfde roots als de Hongaarse vizsla maar is eerder een waakhond dan een jager. Naast waaks is hij ook erg instinctief en intelligent. Het is een onafhankelijke en wilskrachtige hond die goed zelfstandig beslissingen kan nemen zonder begeleiding. Hij kan ook best dominant zijn dus het is geen gemakkelijke hond voor beginnende baasjes. Maar mits een goede opvoeding, vroege socialisatie en blijvend toezicht kan hij een prima speelkameraadje zijn voor rustige kinderen.

Deze trouwe, gereserveerde hond is zeker niet agressief ten opzichte van zijn gezinsleden maar kan wel heel defensief zijn tegenover onbekende honden. Voor zijn familie heeft hij niets dan geduldige toewijding zolang hij niet hardhandig wordt gestraft, gepest of verwaarloosd. De assertieve, moedige kant van zijn karakter stelt hem in staat om meteen in te grijpen als een van zijn gezinsleden in gevaar is. Hij is wat achterdochtig naar vreemdelingen toe maar ontdooit na een tijd wel, zodra hij ze beter leert kennen.

Uiterlijk

Kuvaszok zijn aantrekkelijke, elegante, gespierde herdershonden met een wigvormig hoofd en een golvende tot licht gekrulde witte vacht. Dit maakt hen van veraf haast niet te onderscheiden van schapen. Ivoorkeur komt voor maar is minder gewenst bij dit ras. Sowieso moet de kleur van de vacht effen zijn. Deze rashonden hebben een edel voorkomen met innemende donkere amandelvormige ogen. Ook de neus en muilhoeken zijn donker gekleurd. De beschermende vacht is ietsje korter aan de kop en poten dan elders op het lichaam. Een kuvasz wordt tussen de 66 en 76 cm hoog. Doorgaans weegt deze rashond tussen de 37 en 52 kg. Reuen zijn gewoonlijk groter en zwaarder dan teven.

Andere bijzonderheden

De temperamentvolle, beweeglijke kuvasz heeft veel ruimte nodig, liefst een terrein dat hij kan bewaken of beschermen. Ideaal is een groot huis met een enorme tuin, waarin hij urenlang veilig en verkeersvrij kan rondrennen. De tuin moet afgebakend zijn door een stevig, hoog hek. Een ondergronds elektronisch hek volstaat echt niet voor dit ras. Deze intelligente hond heeft dagelijks nood aan behendigheidsoefeningen, snelheids- en krachttraining. Hij heeft tonnen energie en kan gemakkelijk 20 kilometer rennen. Uitgebreide wandelingen vindt deze onvermoeibare rakker heerlijk dus lange trektochten met de rugzak vindt hij ideaal! Vermijd wel te intensieve activiteiten zoals trappen lopen voor de leeftijd van 2 jaar. Kuvaszok hebben hun bezigheid nodig. Je kunt ze ook inschakelen als hulp- en therapiehonden. Ze voelen zicht graag nuttig en zijn constant op zoek naar activiteiten. Als de kuvasz zich lange tijd verveelt, kan hij zich destructief gaan gedragen. Het is ook geen buitenhond om in een tuinhok te laten wonen. Hij voelt zich enkel gelukkig wanneer hij bij zijn gezin kan zijn.

Een kuvasz verliest vrij veel vacht. Wekelijks borstelen met een speldenborstel wordt aangeraden, zeker tijdens de ruiperiode. Dit verwijdert dode haren en zorgt voor een gezonde huid en vacht. Vooral na de zomer verliezen kuvaszok veel haar. Doordat hun vacht water- en vuilafstotend is, is te veel kammen niet nodig. De zelfreinigende vacht past perfect bij dit evenwichtige, autonome dier. Je hoeft hem enkel in noodgevallen te wassen aangezien te vaak reinigen de hardheid van zijn vacht kan aantasten. Verder moet je de nagels van een kuvasz wel trimmen om de 2-tal weken en zijn tanden poetsen met speciale dierentandpasta. Toch vraagt dit ras eigenlijk niet bijzonder veel verzorging.

Kuvaszok zijn moedig en eigenzinnig. Het is dus erg belangrijk om hen vroeg en frequent te socialiseren. Als ze dit missen, kunnen ze achterdochtig worden en bang voor nieuwe situaties. Dan kunnen ze in elke situatie een bedreiging zien en overmatig gaan blaffen. Dit socialiseren stopt niet op volwassen leeftijd. Je moet ze eigenlijk levenslang blijven opvoeden, bijvoorbeeld door hen je te laten vergezellen op uitstapjes naar buren, vrienden, de plaatselijke bakker, de supermarkt, enzovoort. Lof en beloningen, bijvoorbeeld in de vorm van voedsel, aanmoediging of een spelletje, werken heel goed bij deze honden. Ze aanvaarden rechtvaardige correctie heel goed, maar ze reageren slecht op geweld en wreedheid. Ze worden het best consequent getraind door 1 gezagspersoon. Deze honden hebben een lang ‘rijpingsproces’ dus je moet ze op tijd beginnen trainen. De levensverwachting van een kuvasz is 11 à 13 jaar.

Niks gevonden?

Neem een kijkje op de website van Hoeve Hoogland waar we enkel 100% Belgische pups en kittens aanbieden!

Naar Hoeve Hoogland