• THUISLEVERING MOGELIJK
  • 25+ JAAR ERVARING
  • ERKENDE KENNEL MET GARANTIE
  • 100% CONFORM WETGEVING
  • GOEDE BEGELEIDING

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo puppies

Lagotto romagnolo kopen?

Heb je interesse om een Lagotto romagnolo te kopen? Neem dan contact op en vraag ons naar de beschikbaarheid. We hebben regelmatig nieuwe nestjes met schattige puppies.

Contact

Karakter

De Lagotto romagnolo, ook wel ‘vallaroli’ genoemd, komt oorspronkelijk uit Romagna in Italië. Het is een van de oudste en meest bekende Italiaanse waterhonden. Ze werden aanvankelijk vooral gebruikt om te jagen op waterwild, meerbepaald waterhoentjes. Ook werden ze omwille van hun uitzonderlijk reukvermogen wel eens ingezet om truffels te zoeken. In Zweden zie je dit ras ook regelmatig aan het werk als drugshond bij de douane.

Deze prettige hondjes zijn slim, levendig en toegewijd. Hun vriendelijk, waakzaam en evenwichtig karakter maken hen doorgaans grote kindervrienden. Ze zijn wel vriendelijk voor ‘nieuwe mensen’ maar toch een beetje terughoudend. Dat geldt ook voor nieuwe ervaringen. De lagotto romagnolo is namelijk een echt gewoontediertje. Het helpt dus om deze hond van kleins af te laten kennismaken met de gewoontes in je huishouden. Aangezien ze aanhankelijk en handelbaar zijn, zijn ‘lagotti’ gemakkelijk te trainen. Ze houden enorm van het gezelschap van hun gezinsleden.

Uiterlijk

Een Lagotto romagnolo is een stevige maar lichte, gespierde kleine tot middelgrote rashond. Gemiddeld bereiken reutjes een schofthoogte van 43 tot 50 cm en teefjes 40 tot 46 cm. De reutjes wegen doorgaans tussen de 13 en16 kg terwijl doorsnee teefjes wat lichter wegen: tussen de 11 en 16 kg.

De Romagna waterhond is een brede hond met een afgeronde schedel, een vierkant lichaam, goed gewelfde ribben en ovale voeten. Opvallend aan dit ras is de korte, dikke, wollige, gekrulde vacht. Het is een beetje een schapenvacht. Deze waterbestendige vacht groeit enorm snel, wel 1 cm per maand. Vachtkleuren variëren tussen effen vuilwit of wit met bruine of roodbruine vlekken of aftekeningen. Effen (rood)bruin komt ook voor, eventueel met witte aftekeningen of schimmelpatroon.

Andere bijzonderheden

Een Lagotto romagnolo is snel en wendbaar en heeft een sterk geurvermogen. Dat maakt hem een ideale kandidaat voor behendigheidswedstrijden en hondensporten. Het is bovendien een echte waterretriever. Hij houdt van zwemmen, spelen in de modder of draven door waterplassen en beken. Hij is ook intelligent en leergierig.

Deze harde werker stelt zijn baasje heel graag tevreden en kan goed met andere huisdieren om. Het is ook de ideale hond om lange wandelingen mee te maken. De vacht van de Lagotto vraagt wel wat onderhoud. Deze hond verhaart niet. Dat is goed nieuws voor mensen met een allergie voor hondenharen. Maar wekelijks borstelen en regelmatig ontklitten is geen overbodige luxe. Bovendien is het raadzaam deze hond 4 keer per jaar te knippen of te scheren om te veel klitten te vermijden. Klitten kunnen namelijk ongedierte aantrekken. Je kunt deze honden natuurlijk ook gewend maken om zich door jou te laten knippen of trimmen. Dat schept een extra band met je huisdier. Een maandelijks bad kan helpen om de vacht van deze viervoeter schoon te houden zonder dat je het waterwerend vermogen ervan aantast. Het is ook belangrijk om regelmatig de haren uit hun oren te verwijderen.

Romagna waterhonden vragen liefdevolle begeleiding en geduldige herhaling in hun opvoeding. Ze hebben veel lichaamsbeweging nodig en worden ook graag vertroeteld. Gemiddeld worden deze honden 12 tot 15 jaar oud.

Niks gevonden?

Neem een kijkje op de website van Hoeve Hoogland waar we enkel 100% Belgische pups en kittens aanbieden!

Naar Hoeve Hoogland