De schnauzer is een Duitse rashond die bijzonder populair was in München. Daar leefde hij tussen de paarden als begeleider van paard en wagen. Aanvankelijk nam vooral de arbeidersklasse hem als huisdier. Teefjes hebben vooral de neiging om over mensen te waken. Reutjes daarentegen bewaken gemakkelijker het terrein. Deze elegante terriër is een erg geliefde gezelschapshond door zijn aardige karakter. Hij is gehoorzaam en aanhankelijk maar toch ook pittig, dapper en intelligent. Hij is lief voor kinderen en enorm gesteld op zijn huisgenoten maar zeker geen allemansvriend.
Een schnauzer is in principe hetzelfde ras als een Duitse pinscher, al is de vachtstructuur ietsje anders. De schnauzer wordt ook ‘ruwharige pinscher’ genoemd en wordt gefokt in 3 formaten. De ‘Riesenschnauzer’ (reuzenschnauzer) is de grootste variant. Dan heb je ook een middenslagschnauzer of ‘Mittelscnnauzer’, de standaard. Tenslotte bestaat er ook een dwergschnauzer. De ‘gewone’ schnauzer (middenslag) wordt ongeveer 50 cm hoog en weegt zo’n 14 tot 20 kg. Hij is herkenbaar door zijn typische schnauzerbaard. Zijn vacht bestaat uit ruwe, harde dekharen met een heldere kleur en een zachte, wolharige ondervacht in een lichtere kleur.
Schnauzers verliezen vachtharen maar zorgen niet voor te veel overlast als je ze goed verzorgt. Sowieso is het goed om de vacht dagelijks te borstelen met een grove borstel. In de ruiperiode kun je de vacht plukken. Je kunt de vacht ook laten trimmen om in één keer af te rekenen met alle dode haren. Vooral rond de ogen en oren is trimmen een must. Na de maaltijd moet je ook altijd de snorharen reinigen. En je laat een schnauzer ook best een tweetal keer per jaar professioneel knippen.
De schnauzer heeft sterk ontwikkelde zintuigen. Hij zit vol energie en heeft dagelijks voldoende fysieke oefening nodig. Schnauzers houden van vrij rondlopen in een veilige, omheinde omgeving en van lange, stevige wandelingen. Ook speelsessies met hun gezinsleden doen hen opleven. Het zijn populaire zoek- en reddingshonden en ze worden ook succesvol gebruikt als therapiehonden. Hun levensverwachting is tussen de 12 en de 14 jaar.
Neem een kijkje op de website van Hoeve Hoogland waar we enkel 100% Belgische pups en kittens aanbieden!