Een sint-bernard werd vroeger ook wel eens ‘alpenmastiff’, ‘nobel ros’, ‘sinthond’ of ‘barryhond’ genoemd, naar de befaamde hond die meer dan 40 mensen het leven zou hebben gered. Hij staat vooral bekend als reddingshond maar het is ook een uitstekende familiehond. Deze rustige maar toch imposante middelgrote viervoeter heeft een goedhartig en gevoelig karakter. Toch kan een sint-bernardhond best eigenzinnig zijn en is zijn neiging om zijn territorium te beschermen soms best sterk. Ondanks hun nogal bedroefde expressie zijn sint-bernards vrolijke, verstandige en liefdevolle dieren. Zeker met de juiste hoeveelheid liefde en aandacht zijn het vrienden voor het leven. Het zijn bovendien uitstekende waakhonden.
De sint-bernard zoals we die vandaag kennen, wordt door zijn zware lichaamsbouw minder gebruikt als reddingshond. Een gemiddeld exemplaar is tussen de 65 en de 90 cm hoog. Teven zijn doorgaans wat kleiner dan reuen. Deze honden kunnen tot wel 100 kg wegen. Het zware hoofd van deze rashond heeft een licht geplooide huid, een korte, vierkante neus en een beetje hangende lippen. Ook de hoog aangezette oren hangen als driehoeken naar beneden. Sint-bernards hebben een korte, weinig geplooide nek en een brede rug. Deze honden hebben brede, gesloten voeten en een lange, zware, hangende staart. Hun platte, dichte vacht in twee lagen kan lang of kort zijn. Die kenmerkende vacht draagt de typische kleuren voor en sint-bernard: roodbruin of gestroomd met witte aftekeningen aan de borst, poten, neus, nek en staartpunt.
De sint-bernard is genoemd naar de gelijknamige bergpas in de westelijke Alpen tussen Zwitserland en Italië, het klooster en de stichter daarvan, de monnik ‘Bernard van Menthon’. Het ras is verwant aan de Zwitserse sennenhonden en stamt af van de reddingshonden uit die streek. Het typische beeld van de sint-bernardhond met een vaatje brandewijn (rum), whisky of cognac aan zijn halsband is een verzinsel van onze popcultuur gebaseerd op het volksgeloof dat deze honden daarmee verkleumde reizigers in gevaar konden opwarmen. In werkelijkheid zou alcohol het lichaam net sneller afkoelen. Door de familiefilm Beethoven is de sint-bernard enorm bekend geworden en draagt hij nog steeds met trots zijn reputatie als intelligente reddingshond. Een iets duisterder beeld van deze hond komt voor in het bekende horrorboek Cujo van Stephen King, waarin een met rabiës besmette sint-bernard een gezin terroriseert.
Deze grote, zware knuffelvriend heeft net als alle grote hondenrassen een ietsje verhoogd risico op kwaaltjes zoals heup- en elleboogdysplasie. Daarom worden sint-bernards meestal niet zo oud. Hun gemiddelde levensverwachting is ca. 10 jaar.
Neem een kijkje op de website van Hoeve Hoogland waar we enkel 100% Belgische pups en kittens aanbieden!