• THUISLEVERING MOGELIJK
  • 25+ JAAR ERVARING
  • ERKENDE KENNEL MET GARANTIE
  • 100% CONFORM WETGEVING
  • GOEDE BEGELEIDING

Sphynx

Sphynx kittens

Sphynx kopen?

Heb je interesse om een Sphynx te kopen? Neem dan contact op en vraag ons naar de beschikbaarheid. We hebben regelmatig nieuwe nestjes met schattige kittens.

Contact

Karakter

Sphynxen zijn afkomstig uit Canada. Het zijn unieke katten die een sterke vertrouwensband opbouwen met hun menselijke gezinsleden. Ze hebben een vriendelijk karakter en ze zijn intelligent en zachtaardig. Ze zijn speels en sociaal en worden bijgevolg graag constant omringd door mensen of andere huisdieren. Huiskatten van dit ras kunnen niet zo goed alleen zijn. Ze aarden dus niet goed in gezinnen waar iedereen uit werken gaat. Het karakter van een sphynx wordt wel eens omschreven als 25 % kat, 25 % aap, 25 % hondje en 25 % kindje. Ze worden ook vaak gezien als statussymbool of luxehuisdier.

Uiterlijk

Een sphynx is niet alleen qua persoonlijkheid een atypische kat. Als enige in haar soort heeft ze niet altijd een aaibaar uiterlijk. Men spreekt vaak van een ‘naaktkat’ of een ‘haarloze kat’. Toch is het idee dat deze katten geen vacht hebben een misverstand. Sphynxen hebben namelijk veel korte, donsachtige haren over het hele lichaam. Daardoor is hun huid zo zacht. Ook deze poes komt in verschillende kleuren voor. En de kleur van de ogen stemt vaak overeen met de ‘huidkleur’. Een volwassen sphynx weegt gemiddeld 6 kg.

Andere bijzonderheden

Een sphynx heeft niet per se minder onderhoud nodig omdat haar vacht zo kort is. Deze kat heeft namelijk net als de mens talgklieren en scheidt zweet uit. Daarom raadt men aan deze kat toch één keer per week te wassen met een zachte zeep, bv. zeep geschikt voor baby’s. Sphynxen produceren ook meer oorsmeer dan andere rassen. Het is dus belangrijk om hun oortjes regelmatig voorzichtig te reinigen met een wattenstaafje. De klieren bij de nagels scheiden ook een bruine substantie uit die je best verwijdert. Een kwartiertje intensieve verzorging per week heeft deze kat dus zeker nodig. Dit ras heeft een hogere stofwisseling en dus een hogere lichaamstemperatuur. Zo krijgen ze ondanks hun flinterdunne vacht toch niet te snel kou. Wie allergisch is voor kattenhuidschilfers maakt met deze kat een prima keuze. Maar als je niet tegen de enzymen in kattenspeeksel kunt, maakt het type vacht natuurlijk weinig verschil. Dat een sphynxkat geen haar verliest, is natuurlijk wel een groot pluspunt. Een sphynxkitten is na 2 jaar volwassen en bereikt een gemiddelde leeftijd van 8 tot 14 jaar.

Niks gevonden?

Neem een kijkje op de website van Hoeve Hoogland waar we enkel 100% Belgische pups en kittens aanbieden!

Naar Hoeve Hoogland